Rakı-Balık Analizi

Rakı Nedir, Ne ile Gider, Türkiye’deki Konumu Nedir?

eBrandValue Marketing Operations
eBrandValue Marketing Operations
Aug 26, 2022
Rakı-Balık Analizi

Rakı, genel anlamda bakıldığı zaman en çok bilinen Türk içkilerinden biridir. Tarihsel olarak ilk basit formu 11.yy’da Anadolu’da bulunmuştur. Ancak, kaynaklara bakıldığı zaman rakının günümüzde bilinen halinin 15.yy’a dayandığı görülür. Rakının en genel üç hammaddesi ise anason, üzüm ve sudur. Göreceli olarak sert bir içki olduğundan dolayı suyla birlikte tüketilir.

Rakının bir felsefesinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tarihsel süreçte rakıya bakıldığı zaman müzisyenlerden şairlere, yazarlardan sanatçılara, işçi sınıfından burjuvaziye kadar insanları bağladığı ve ortak paydada buluşturduğu görülecektir. Özellikle bazı Türk şairler üzerinde rakı felsefesinin fazlaca etkisi olduğu söylenebilir. Örneğin Orhan Veli, Sait Faik, Melih Cevdet, Edip Cansever ve Cemal Süreya, rakı hakkında yazmış veya arkadaşlarıyla rakı içmeyi sevdiği bilinen şairlerden bazılarıdır. Rakı, sadece bir içki olarak değil, aynı zamanda bir kültür olarak da insanların karşısına çıkar. Dahası, rakının içildiği özel mekanlar vardır ve bunlar da meyhane olarak adlandırılır. Meyhaneler, insanların birbirleriyle keyifle vakit geçirmeleri için tasarlanmış, isteğe göre müzik de dinlenebilen yerlerdir.

Rakının sadece meze ile mi yendiği, yoksa rakının yemekle mi yenmesi gerektiği, rakıyı sevenlerin anlaşmazlığa düştüğü iki konudur. Bazıları rakının yanında sadece meze yerken, bazıları ise yemek yemeyi tercih edebilir. Fakat bir konu vardır ki, genelde herkes hemfikirdir, o da rakının yanında en iyi giden yemeğin balık olduğudur. Hatta Türkçe’de bu bir deyimdir: rakı balık yapmak. Rakıyı seven insanlar, rakının yanında balığı sevdiklerini ve bunun çok farklı bir hissiyatının ve keyfinin olduğunu düşünürler. Hangi balığın seçileceği ise bulunulan mevsime göre değişiklik gösterebilir. Genelde en taze ve mevsiminde olan balık ilk tercih edilendir. 

eBrandValue platformunun "Monitor" özelliği kullanılarak, sosyal medyada Ocak 2020 yılından günümüze, Rakı ile birlikte hangi balık türünün konuşulduğu analiz edildi.


Sosyal medyada, tüketicilerin Rakıyla birlikte, Balık türü olarak eşlikçi tercihi sırasıyla kalamar, karides, levrek, çipura ve lüfer.

Toplulukların fikirlerini anlamlandırmak ve onların seveceği eşleşmeler bulmak markaların önemli ihtiyaçlarından biridir. Bu doğrultuda markaların daha iyi kararlar vermesini sağlayan eBrandValue, şirketlerin benzersiz hizmetler sunması için müşterilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olur.

To learn more about eBrandValue Platform, and how such metrics influence brand value, contact us using the form below.

Let’s Talk About Brand Value

Tell us a bit about you and we’ll happily share proven results for some of the world’s largest brands.

Full Name
Company
Role/Title
Email Address
Phone

Thanks for contacting us! We will be in touch shortly to schedule a conversation.